تاریخچه تنیس روی میز در جهان

خاستگاه ورزش تنیس روی میز کشورانگلیس بوده و در میان سال‌های 1880 تا 1890 درمیان درباریان سلطنت انگلستان رواج داشته است. البته در باورهای دیگری منشا این ورزش را از آسیا و آفریقای جنوبی می‌دانند. جالب است بدانید این ورزش در ابتدا با نام‌های دیگری خطاب شده و در سال‌ 1900 میلادی برای اولین بار توسط شخصی به نام می جکس به ثبت جهانی رسیده است. اوایل از راکت‌های شبکه شبکه استفاده شده وبه مرور جای خود را به راکت‌هایی با بدنه دو طرف چوبی داده‌اند. این راکت‌ها را اولین بار شخصی به نام سر گود انگلیسی با استفاده از پلاستیک‌های موج دار روی سطحش ساخته و معرفی کرد.

توپ مورد استفاده در این بازی با این شمایل اولین بار به وسیله شخصی به نام جیمز گیپ ساخته شده و به دلیل صدایی که هنگام برخورد توپ به میز ایجاد می‌شد نام آن به پینگ پنگ تغییر پیدا کرده و به رسمیت شناخته شد. در سال 1926 فدارسیون ورزش تنیس روی میز به ریاست دکتر لیمن تاسیس شده و قوانین این ورزش اولین بار در آن سال وضع شدند. اولین بار مسابقه بین المللی تنیس روی میز در همان سال‌ها در انگلستان برگزار شد اما در سال  1939 به دلیل آغاز جنگ جهانی دوم این بازی برگزار نشده و آغاز دوباره آن پس از پایان جنگ جهانی دوم بود.

 

تنیس روی میز د ایران

 

تا سال 1952 اروپائیان طلایه‌دار و صاحب نام‌های این رشته ورزشی بودند اما پس از رونق آن در قاره آسیا کشورهایی همچون ژاپن نیزسکان را به دست گرفتند. کشور ژاپن عنوان‌های اصلی را در این ورزش به خود اختصاص داده و بسیار موفق عمل کردند. تا سال‌ 1959 که برای اولین بار چینی‌ها توانستند عنوان برتر رقابت‌های انفرادی را کسب کنند تا سال 1967 رقیب سرسخت ژاپنی ها بودند و تا چند سال اخیر نیز در رقابت‌ها این دو کشور بهترین بودند. اما در سالیان اخیر کشورهای آلمان و بلاروس توانسته‌اند صاحب سبک بوده و در رقابت‌ها عالی ظاهر شوند.

 

تاریخچه تنیس روی میز در ایران

ورزش پینگ پنگ همانند بیشتر رشته‌های ورزشی توسط انگلیسی‌‌ها به ایران وارد شد. در ایامی که مستشاران نفتی کمپانی‌های انگلیسی در جنوب ابران فعالیت می‌کردند این ورزش را به ایرانیان شناساندند. ورزش تنیس روی میز در سال 1938 در شهرهای جنوبی کشور مانند آبادان و مسجد سلیمان که شهرهای نفت خیز کشورمان محسوب می‌شوند توسط مستشاران  پیر استعمار یعنی انگلستان به عنوان تفریح انجام می‌گرفته است. در سال 1945 در اوایل حکومت پهلوی دوم برای اولین بار مسابقات تنیس روی میز با حضور مستشاران و کارمندان خارجی مقیم کشور برگزار شد و با انجام این قبیل مسابقات این ورزش مورد توجه مردم قرار گرفت و دو سال یعد یعنی در سال 1947 فدراسیون تنیس روی میز در این تاسیس و به عضویت فدراسیون جهانی این رشته در آمد و در همین سال در مسابقات جهانی تنیس روی میز جایزه مقام اول مسابقه دوبل جهان با نام کاپ ایران قرار داده شد. برای اولین بار مسابقات قهرمانی کشور در سال 1945 در تهران برگزار شد و دقیقا ۱۴ سال بعد در سال 1959 رسماً فدراسیون تنیس میز و تنیس که مشترک بودند از یکدیگر جدا و بصورت مستقل هر کدام به یک فدرسیون مجزا تبدیل شدند و آقای غفور آلبا به سمت ریاست فدراسیون تنیس روی میز انتصاب شدند.

 

پینگ پنگ در ایران

 

تیم تنیس روی میز کایران اولین بار در سال 1957 میلادی در مسابقات جهانی حضور یافت و به مقام ۱۷ این رقابت ها رسید و درست یک سال بعد در بازی‌های آسیایی 1958 توکیو در کشور ژاپن به مقام سومی مسابقات را کسب کرد در آن دوران آقایان هوشنگ بزرگ‌زاده و امیر احتشام‌زاده از نام‌آوران تنیس روی میز ایران بودند که آقای احتشام‌زاده ۱۲ بار مقام قهرمانی ایران را از آن خود کرد و در بازی‌های آسیایی سال 1987 با درخشش وی ایران به مقام ۵ آسیا رسید و بزرگ‌زاده توانست در مسابقات انفرادی مقاوم سوم آسیا کسب و فاتح نشان برنز آن رقابت‌ها شود

بهترین مقام ایران در تاریخ حضور در مسابقات جهانی مقام نهم دنیا بوده که در سال 1963 کسب شده و بهترین مقام تنیس روی میز کشورمان در مسابقات آسیایی کسب عنوان هفتمی رقابت‌ها بوده است. با شروع جنگ تحمیلی در سال 1980 کشورمان در رقابت‌های جهانی حضور پیدا نکرد و پس از خاتمه جنگ در سال 1987 با حضور در مسابقات جهانی نشان و رتبه چشمگیری در این رشته ورزشی برای کشورمان کسب نشد. تنها در سال 2010 در مسابقات جهانی مسکو تیم ملی ایران مقام ۳۵ دنیا را کسب کرد که این تنها مقام کسب شده بعد از انقلاب اسلامی ایران است. نا گفته نماند که در مسابقات انفرادی که در سطوح بین‌المللی نمایندگان کشورمان حضور داشتند شاهد درخشش ستارگانی از کشورمان مانند برادران عالمیان بوده‌ایم که نوشاد عالیمان موفق به کسب نشان‌های با ارزشی در رقابت های آسیایی شده است.

 

تنیس روی میز زنان در ایران

برای اولین بار ندا شهسواری سهمیه المپیک ۲۰۱۲ در لندن را کسب کرد. این برای نخستین بار در تاریخ تنیس روی میز ایران بود که یک ورزشکار زن به بازی‌های المپیک راه می‌یافت. در پی برگزاری رقابت‌های انتخابی کسب سهمیه المپیک ۲۰۱۲ لندن در منطقه آسیای میانه که به میزبانی تهران برگزار می‌شد، ندا شهسواری، بازیکن جوان ایرانی، توانست در بازی پایانی مقابل حریف قزاقستانی‌اش با نتیجه ۴ بر یک به پیروزی دست یابد.

 

تنیس روی میز زنان ایران

 

اسامی قهرمانان تنیس روی میز ایران

پینگ پنگ ایران در اولین میدان بین‌المللی که مسابقه‌های جهانی سال ۱۹۵۷ بود به مقام هفدهم مشترک در میان سی و سه تیم شرکت کننده دست یافت. علی‌رغم کمبود امکانات در آن زمان، تیم ایران در بازی‌های آسیایی ۱۹۵۸ توکیو به مقام سوم دست یافت. امیر احتشام زاده و هوشنگ بزرگ زاده چهره‌های بی رقیب آن زمان پینگ پنگ بودند..

احتشام زاده در بین سال‌های ۱۳۳۲ تا ۱۳۴۸ دوازده بار قهرمان ایران شد. در بازی‌های آسیایی ۱۳۶۶ تیم ایران به مقام پنجم دست یافت و هوشنگ بزرگ زاده در رقابت‌های انفرادی مکان سوم آسیا را به چنگ آورد و صاحب نشان برنز شد.

ایران در تاریخ حضورش در رقابت‌های جهانی کسب مقام نهم جهان در سال ۱۹۶۳ را دارااست. در سال‌های ۱۹۶۵ (مقام دوازدهم)، ۱۹۶۷ و ۱۹۷۱ (مقام شانزدهم) برای ایران به دست آمد. پس از چندین سال غیبت به علت پیروزی انقلاب اسلامی، تیم ایران در سال ۱۹۸۰ در قهرمانی آسیا شرکت کرد و به مقام یازدهم رسید. اولین حضور ایران در مسابقات قهرمانی آسیا به سال ۱۹۷۲ در پکن بر می‌گردد که در آن رقابت‌ها ایران به مقام هفتم دست یافت.

همچنین تیم‌ ملی پینگ پنگ ایران با حضور در رقابت‌های جهانی پینگ پنگ مسکو در سال ۲۰۱۰ برای نخستین بار مقام ۳۵ تیمی جهان را پس از پیروزی انقلاب اسلامی کسب نمود.

 ایران در تاریخ حضورش در رقابت‌های جهانی کسب مقام نهم جهان در سال ۱۹۶۳ را دارااست. در سال‌های ۱۹۶۵ (مقام دوازدهم)، ۱۹۶۷ و ۱۹۷۱ (مقام شانزدهم) برای ایران به دست آمد. پس از چندین سال غیبت به علت پیروزی انقلاب اسلامی، تیم ایران در سال ۱۹۸۰ در قهرمانی آسیا شرکت کرد و به مقام یازدهم رسید. اولین حضور ایران در مسابقات قهرمانی آسیا به سال ۱۹۷۲ در پکن بر می‌گردد که در آن رقابت‌ها ایران به مقام هفتم دست یافت.

همچنین تیم‌ملی پینگ پنگ ایران با حضور در رقابت‌های جهانی پینگ پنگ مسکو در سال ۲۰۱۰ برای نخستین بار مقام ۳۵ تیمی جهان را پس از پیروزی انقلاب اسلامی کسب نمود.

قهرمانی تیم ملی تنیس روی میز مردان کشورمان در مسابقات قهرمانی کشورهای اسلامی سال ۲۰۰۳

تیم تنیس روی میز مردان ایران در مسابقات قهرمانی کشورهای اسلامی در سال ۲۰۰۳ مقام اول تیمی را بدست آورد.

در این مسابقات دوبل مهران احدی و افشین نوروزی مدال طلای دوبل را بدست آوردند

اعضای تیم : مهران احدی – اکبر بهمنی – محمدرضا اخلاق پسند – عارف احمدی فر به سرمربی گری فوآد کاسب

نائب قهرمانی تیم ملی تنیس روی میز مردان کشورمان در مسابقات قهرمانی کشورهای اسلامی سال ۲۰۰۵

تیم تنیس روی میز مردان ایران در مسابقات قهرمانی کشورهای اسلامی در سال ۲۰۰۵ مقام دوم تیمی را بدست آورد.

در این مسابقات دوبل مهران احدی و افشین نوروزی مدال نقره دوبل را بدست آوردند و محمدرضا اخلاق پسند و شهرام سربخشیان مقام سوم را کسب نمودند همچنین محمدرضا اخلاق پسند مقام سوم انفرادی را از آن خود نمود.

اعضای تیم : مهران احدی – افشین نوروزی – محمدرضا اخلاق پسند – شهرام سربخشیان و میدیا لطف الله نسبی  به سرمربی گری فوآد کاسب

 

قهرمانی تیم ملی تنیس روی میز بانوان کشورمان دردسته سه مسابقات جهانی مالزی ۲۰۱۶

تیم تنیس روی میز بانوان ایران در فینال مسابقات قهرمانی جهان ۲۰۱۶ در دسته سه رودروی تیم ازبکستان قرار گرفت و با پیروزی سه بر یک گردن آویز طلا را از آن خود کرد.

اعضای تیم : ندا شهسواری – محجوبه عمرانی – مریم صامت – غزاله ملاطلب به سرمربی گری سیما لیموچی

 

قهرمانی تیم های ملی تنیس روی میز بانوان و آقایان کشورمان در مسابقات همبستگی کشورهای اسلامی در باکو ۲۰۱۷

اعضای تیم مردان : نوشاد عالمیان – افشین نوروزی – نیما عالمیان – امین احمدیان به سرمربیگری جمیل لطف اله نسبی

اعضای تیم زنان : ندا شهسواری – مهشید اشتری – مریم صامت – صبا صفری به سرمربیگری فاطمه کیوانی

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست های مرتبط